Tradicionalni slovenski zajtrk 2023

 

Dan slovenske hrane (uradno razglašen s strani Vlade Republike Slovenije) in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, se vsako leto izvaja tretji petek v mesecu novembru.

17. novembra 2023 smo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že trinajsti Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega slogan je: »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati vse o pomenu:

  • zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
  • prednosti lokalno pridelanih živil slovenskega izvora,
  • kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo in okolje,
  • zdravega načina življenja in redne telesne aktivnosti.

 

 

Tradicionalni slovenski zajtrk je bil sestavljen iz kruha iz krušne peči kmetije Ravnikar, domačega mleka kmetije Ključevšek, BIO masla mlekarne Krepko, medu čebelarja Sopotnika in jabolk kmetije Rožej.

Na ta dan je na šoli potekal tudi naravoslovni dan za učence od 6. do 9. razreda. Bilo je pestro in zanimivo.

Obiskala sta nas čebelarja ČD Zagorja, Ivan Sopotnik in Branko Repovž. Predstavila sta nam čebelarstvo in pomembnost opraševanja čebel za prehransko varnost.

Pomen poseganja po lokalnih živilih, ter pot od krave do mleka, ter izdelavo mlečnih izdelkov, sta nam razložila gospoda s kmetije Ključevšek, s Počakovega nad Radečami, kjer iz doma namolženega kravjega mleka nastajajo odlični siri, jogurti, skuta, maslo in pregreta smetana. Pristnost in visoko kvaliteto izdelkov potrjujejo zaščitni znak Izbrana kakovost – Slovenija z navedbo kmečki in najvišja priznanja z različnih ocenjevanj ter certifikat kakovosti Okusiti Laško.

Ter gospod  iz ekološke kmetije in sirarstva Konda, kjer so usmerjeni predvsem v predelavo ovčjega mleka in nudijo vrsto ekoloških izdelkov iz ovčjega mleka. Z učenci je izdelal tudi sir mozzarella, katerega so z veseljem poizkusili.

Z Zveze potrošnikov Slovenije so v okviru projekta DoIT izvedli delavnico, na kateri so predstavili aktualne vsebine zdravega prehranjevanja in predstavili aplikacijo VešKajJeš, ki uporabniku na preprost način pokaže razumevanje sestave izbranega izdelka.

Na naravoslovnem dnevu je sodeloval tudi ZD Zagorje ob Savi, z delavnico z naslovom Samopodoba.

Tudi učitelji naše šole so pripravili dve delavnici in sicer profesorja športne vzgoje (M. L. Nemec in Danilo Lisec)  sta za učence pripravila Tončkov exatlon, pri profesorici Jadranki Kačič in Manji Vidmar, pa so podrobneje spoznavali slovenske avtohtone pasme in ustvarjali na temo pot od krave do mleka).

Obiskali smo Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje, kjer so za naše devetošolce pripravili celovit naravoslovni dan z biološkimi, psihološkimi in športnimi dejavnostmi.

Tudi letošnje leto so nam dan popestrile gospe kulturnega društva plesne skupine zasavski country, z gospo Štefko Bezgovšek. Učenci so z njimi preplesali dopoldne in verjemite gospem ne zmanjka energije. Zato smo tudi naš naravoslovni zaključili s poskočnim plesom, ob katerem so uživali vsi udeleženci naravoslovnega dne.

 

Vsem sodelujočim se zahvaljujem za sodelovanje  in lep polno doživet dan slovenske hrane.

Katja Kos, organizator šolske prehrane

 

ZLATO PRIZNANJE IZ LOGIKE

V soboto, 21. oktobra 2023, je na OŠ Gabrovka – Dole potekalo državno tekmovanje iz logike za učence 7. razreda in regijsko tekmovanje za učence 8. in 9. razreda.

V 7. razredu sta tekmovali Lori Železnik in Tinkara Pociecha, v 8. razredu Luka Vincek in v 9. razredu Lara Sotenšek.

Luka Vincek in Lara Sotenšek sta na regijskem tekmovanju dosegla bronasto priznanje.

Luka Vincek se je uvrstil tudi na državno tekmovanje, ki je potekalo v soboto, 11. novembra 2023, na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, in prejel ZLATO PRIZNANJE.

Iskrene čestitke vsem!

 

 

Maja Kušar, mentorica

 

16. 11. – MEDNARODNI DAN STRPNOSTI

Ob mednarodnem dnevu strpnosti z vami delimo del 1. člena Deklaracije o načelih strpnosti.

V Unescovi Deklaraciji o načelih strpnosti je zapisana splošna mednarodno sprejeta definicija strpnosti, ki med drugim pravi: »Strpnost je spoštovanje, sprejemanje in priznavanje bogate raznolikosti naših svetovnih kultur, naših oblik izražanja in načinov biti človek. Spodbujajo jo znanje, odprtost, sporazumevanje in svoboda misli, vesti in prepričanja. Strpnost je harmonija v različnosti…Strpnost je vrlina, ki omogoča mir in prispeva k nadomestitvi kulture vojne s kulturo miru…Strpnost ni popustljivost, prijaznost ali prizanesljivost. Strpnost je predvsem aktiven odnos, ki ga spodbuja priznavanje univerzalnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin drugih…« (Deklaracija o načelih strpnosti, UNESCO, 1995).

 

UNESCO koordinatorica Maja Ocepek

 

Dostopnost