V okviru razširjenega programa živa knjižnica in dela z nadarjenimi smo se na Prešernov rojstni dan, torej v soboto, 3. 12. 2022, z vlakom odpravili v našo prestolnico.  

Na Prešernovem trgu nas je pričakal vodič, ki nam je na zelo zanimiv ter zabaven način razkazal nekaj znamenitosti. Najprej smo se z deklamacijo Povodnega moža poklonili našemu največjemu pesniku, nato pa smo se odpravili do makete ožjega središča Ljubljane in si jo ogledali iz različnih zornih kotov. Pot nas je vodila na Kongresni trg do Univerze, mimo Narodne in univerzitetne knjižnice, kjer smo za nekaj trenutkov ustavili korak. Očarani nad mogočnostjo in arhitekturno zgovornostjo zgradbe, smo se odpravili naprej do mestne hiše in stolnice. Tam smo z občudovanjem prisluhnili omembi pomembnejših mejnikov naše zgodovine, nato pa smo pohiteli v semeniško knjižnico, kjer nas je že pričakovala tamkajšnja knjižničarka.  

Prvi občutek ob vstopu v prvo javno znanstveno knjižnico je bil, kot da smo se znašli v enem izmed filmov o Harryju Potterju, vsekakor pa v nekem preteklem času, saj je baročna knjižnica skoraj takšna, kot je bila v času nastanka, torej v 18. stoletju. Našo pozornost je najprej pritegnila razkošna freska na stropu, ki do danes še ni bila restavrirana. Knjižnica vsebuje največ del z versko ter znanstveno vsebino, leposlovja je zelo malo. Zanimivo je tudi to, da so v njej lahko brali le pri dnevni svetlobi. 

Po končanem ogledu nas je vodič popeljal še do Mesarskega mostu, kjer se je ob kipu Adama in Eve, samovšečnega Satirja ter bežečega Prometeja od nas poslovil z modrimi življenjskimi nauki, naj bomo dobri in prijazni drug do drugega ter širimo ljubezen. 

S to popotnico v naših srcih smo se vrnili nazaj domov, polni novih vtisov in spoznanj o našem glavnem mestu ter zanimivostih, ki jih le-to skriva. Hm, le kaj nas čaka naslednjič?! 

Erika Jenko in Katarina Eranovič

_________________________________________________________________

(Skupno 104 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost