V četrtek, 6. 4. 2017, so imeli učenci od šestega do deveta razreda kulturni dan oz. ekskurzije.

Šestošolci so se odpravili na Medvedovo domačijo, kjer so spoznali del slovenske kulturne dediščine – ogledali so si muzejsko zbirko, nato sta sledili dve delavnici: v prvi so izdelovali velikonočne butarice, v drugi pa papirnate rože.

Gorenjska narodna noša in ostali predmeti iz naše kulturne zakladnice

Takole smo pletli butare …

… in izdelovali rože iz papirja.

Sedmošolci so se odpeljali do Muljave in se ustavili na Jurčičevi domačiji, kjer so si ogledali film, Krjavljevo kočo in rojstno hišo pisatelja Josipa Jurčiča, avtorja 1. slovenskega romana Deseti brat, nato pa so imeli še voden ogled gradu Bogenšperk.

Lepe pozdrave vam iz Bogenšperka pošiljajo sedmošolci.

Osmošolci so v Vrbi na Gorenjskem vstopili v rojstno hišo našega največjega poeta, kjer jim je vodič na slikovit način predstavil mladost Franceta Prešerna, na poti nazaj pa so si ogledali tudi hišo, v kateri se je rodil njegov najboljši prijatelj in pomemben jezikoslovec, literarni zgodovinar ter knjižničar Matija Čop. V prireditvenem prostoru so si ogledali multimedijski prikaz časovnega obdobja, v katerem je Čop deloval, in življenjsko pot omenjenega velikega Slovenca.

Tu so mati Mina zibali svojega sinka Franceta.

Devetošolci so v začetku šolskega leta spoznali življenje in delo pisca 1. slovenske knjige – Primoža Trubarja – zato jih je pot vodila na Rašico v rojstni kraj človeka, ki nas je v 16. stoletju prvič poimenoval »Slovenci«. Učenci so obiskali Trubarjevo spominsko hišo z mlinom, kjer jim je vodič pobliže predstavil čas, v katerem je živel oče slovenskega jezika, nato so videli žago na vodni pogon, v galeriji Skedenj pa so spremljali, kako se veže knjiga. Naš učenec Erik pa je imel čast, da je podoživel delo srednjeveškega pisarja in nekaj malega zapisal v gotici – pisavi, v kateri je slovenščina prvič ugledala zasijala na listu papirja.

Erik piše v gotici … kar nekaj časa smo čakali … da smo ugledali črke, napisane z gosjim peresom …

(Skupno 125 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost