V ponedeljek, 8. 5. 2017 so se osmošolci odpravili na pot v bližnji Hrastnik, kjer so si ogledali tamkajšnjo steklarno. Steklarna Hrastnik nudi zaposlitev številnim ljudem v Zasavju, nekateri pa se vozijo tudi od drugod. Gre za podjetje, katere začetki segajo v 19. stoletje, natančneje v leto 1860. Več o zgodovini hrastniške steklarne si lahko preberete na njihovi spletni strani. Današnja steklarna je razdeljena na dve ločeni enoti – stari del in novi del. Učenci so si najprej ogledali stari del, kjer so si ogledali peči, kjer se pri temperaturah okrog 1500°C talijo surovine za izdelavo stekla, avtomatizirane linije, kjer delavke skrbno pregledujejo morebitne napake, brusilnico, kjer izdelke režejo, brusijo in polirajo ter oddelek dekorja, kjer kozarce, vrče in steklenice opremijo še z ustreznimi napisi.

Stari del je zanimiv predvsem zato, kjer si tam še vedno z roko v roki hodita ročni postopek izdelave steklenih izdelkov kot tudi avtomatizirani proces na sodobnih avtomatskih linijah. Na enem koncu tovarne lahko vidiš linijo vredno nekaj milijonov evrov, na drugem pa steklopihalce, ki si sami rečejo “glažarji”, ki ročno izdelujejo steklene izdelke z vpihovanjem zraka v razbeljeno steklo.

Po ogledu starega dela smo se peš odpravili proti novemu delu, ki leži na desnem bregu Save v naselju Podkraj. Na bregu nad starim delom smo lahko videli mogočno Vilo de Seppi, ki je bila zgrajena leta 1894 po vzoru cesarskega gradu Miramar v Trstu.

Sonce in lepo vreme nas je zvabilo na dvorišče Brodarskega društva Hrastnik, kjer smo se ustavili, da pojemo malico in počakamo na ogled starega dela. Čakalo nas je prijetno presenečenje, saj je ravno takrat na trening prišel najboljši slovenski kajakaš na divjih vodah – Peter Kauzer.

V svoji karieri je bil že evropski in svetovni prvak, na lanskoletnih olimpijskih igrah v Riu pa je za Slovenijo osvojil srebrno medaljo. Vsem se je prikupil s svojo dostopnostjo, pokazal nam je svoj zmagovalni kajak in nam zaupal, da bo s kariero vztrajal še do naslednjih olimpijskih iger.

Po klepetu z najboljšim slovenskim športnikom leta 2011 smo si nazadnje ogledali še novi del steklarne. Prijazna gostiteljica ga. Rosanda nas je popeljala v sobo, kjer smo lahko videli najrazličnejše končne izdelke, med drugimi kozarec, ki se vali po mizi ne da bi se zvrnil, ogromno steklenico, ki stane več kot 1000 € in nenazadnje še steklenico, ki je bila narejena za ameriškega predsednika Trumpa. Presenečeni smo bili kam vse potujejo izdelki iz tukajšnje steklarne. Videli smo sodobne linije avtomatske proizvodnje embalažnega in namiznega stekla. V tem delu tovarne so tudi peči z večjimi kapacitetami, kot so tiste v starem delu. Je pa res, da je tukaj delo precej avtomatizirano in večino dela opravijo stroji. Zaposleni v glavnem skrbijo, da takšno delo nemoteno teče.

Pri tem ogledu smo lahko spoznali, da je za uspeh poleg tradicije, ki je tukaj zares dolga, potrebna tudi dobra ideja, ki se prodaja. Naši učenci so imeli privilegij, da so si lahko ogledali celotno proizvodnjo tega zasavskega podjetja, ki ponuja mladim številne možnosti zaposlitve. Res je, da je za mnoge delo tukaj zahtevno in odgovorno, a je lahko tudi kreativno in zanimivo. Zgodba o steklarstvu v Zasavju je tudi zgodba o dolgoletni tradiciji in ljubezni do stekla.

(Skupno 421 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost