OŠ Toneta Okrogarja

Zagorje ob Savi

Poskus uvajanja tujega jezika v obvezen program in preizkušanje koncepta razširjenega programa v osnovni šoli

V skladu z 20. a-členom Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št. 81/06, 102/07, 107/10, 87/11, 40/12-ZUJF, 63/13) in sklepom ministrice o izvajanju poskusa »Uvajanje tujega jezika v obveznem programu in preizkušanje koncepta razširjenega programa v osnovni šoli« za našo šolo se letos izvajajo vsebine neobveznih izbirnih predmetov v 4., 6., 7., 8. in 9. razredu, obvezni predmet angleščina v 1. razredu in nemščina kot drugi tuj jezik v 7. razredu. Vsebine neobveznih izbirnih predmetov se v skladu s poskusom ne ocenjujejo. Šola je oblikovala oddelke in skupine pri obveznem kot tudi pri razširjenem programu v skladu z določili normativov in standardov, ki veljajo za osnovne šole.

 S sklepom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je naša šola vključena v poskus uvajanja prvega tujega jezika v 1. razred in drugega tujega jezika v 7. razred v obveznem programu in v preizkušanje koncepta razširjenega programa v osnovni šoli.

Poskus traja od 1. 9. 2021 do 31. 8. 2023. Šola je poskus uvedla na podlagi pridobljenega pisnega soglasja staršev 1., 4., 5., 6. in 7. razreda.

Novosti so:

a) Prvi tuji jezik v 1. razredu v obveznem programu OŠ.

b) Drugi tuji jezik v 7., 8. in 9. razredu v obveznem programu OŠ.

c) Trije vsebinski sklopi (Gibanje in zdravje za dobro telesno in duševno počutje, Kultura in tradicija, Iz življenja in dela osnovne šole), v katerih se izvajajo dejavnosti, ki udejanjajo cilje razširjenega programa in podpirajo cilje obveznega programa, katerih izvedba temelji na načelu personalizacije.

d) Učenci se vključijo v vsebine neobveznega predmeta, vendar se ta ne ocenjuje.

Tretji predmet na NPZ za 9. razred v šolskem letu 2021/2022

Izbrani predmeti za določitev tretjega predmeta, iz katerega bodo učenci 9. razreda osnovne šole opravljali nacionalno preverjanje znanja v šolskem letu 2021/2022, so naslednji:

  • geografija,
  • tehnika in tehnologija,
  • kemija,
  • tuji jezik.

S sklepom ministrice je določeno, iz katerega tretjega predmeta se bo preverjalo znanje z nacionalnim preverjanjem znanja na posamezni osnovni šoli. Tretji predmet, iz katerega se bo letos na naši šoli z nacionalnim preverjanjem znanja preverjalo znanje učencev 9. razreda, je TEHNIKA IN TEHNOLOGIJA.

Več o NPZ si lahko preberete v publikaciji Informacije za učence in starše na http://www.ric.si in http://eric.ric.si.

NOVEMU ŠOLSKEMU LETU NAPROTI

Spoštovane učenke, učenci, cenjeni starši,

šolski prostor je že nekaj časa precej drugačen, kot smo ga bili vajeni pred epidemijo. Številne spremembe, prilagajanja, novosti, so tako od učencev, kot nas, strokovnih delavcev terjale precej časa in energije. A skupaj smo zmogli premostiti vse izzive, premagati vse ovire in priti do cilja.

Pred nami je novo šolsko leto, ki ga začenjamo v šolskih klopeh. Upamo, da tako ostane vse do konca. Šolsko leto začenjamo po modelu B. Ta je nekoliko drugačen, kot pa je bil model B, po katerem smo zaključili preteklo leto. Tokrat bomo izvajali tako obvezni program, kot tudi neobvezni program. To pomeni, da bomo v šoli izvajali manjše učne skupine, obvezne in neobvezne izbirne predmete, jutranje varstvo, podaljšano bivanje in interesne dejavnosti. Izbirni predmeti, jutranje varstvo, podaljšano bivanje in interesne dejavnosti se po novem, priključili smo se namreč poskusu uvajanja drugega tujega jezika in razširjenega programa, imenujejo razširjen program ali krajše RaP. Tako bomo v tem letu poskusno začeli uvajati obvezen prvi tuji jezik – angleščino v prvem razredu ter drugi tuji jezik – nemščino v 7. razredu. Več o tem boste izvedeli še na prvih roditeljskih sestankih. To nas zelo veseli, saj bodo učenci deležni vsega, kar naj bi imeli.

Seveda pa brez ukrepov, ki jih je pripravil NIJZ ne bo šlo. Ponovno bomo imeli organizirane različne vhode za učence. Vsak učence si bo ob vstopu v šolo razkužil roke, kasneje bodo za higieno rok skrbeli z vodo in milom. V skupnih prostorih se bodo nosile maske, v razredih le učenci od 7. do 9. razreda. Naša želja je, da se slednjega držimo v čim večjem številu. Pritiski in grožnje niso nikoli bili del našega delovanje in srčno si želimo, da tako tudi ostane. Razumeti in zavedati se moramo vsi, da se v šolskem prostoru srečujemo ljudje z različnimi prepričanji, mnenji in izkušnjami in da je za dobro sobivanje ključnega pomena strpnost do sočloveka, kar pa v zadnjem času ni opaziti v našem širšem okolju. Vsi si želimo, da šola ostane varen prostor za vse. In prav je, da za uresničitev te želje vsi prevzamemo del odgovornosti. Zato je prav, da v šolo tako učenci, kot tudi zaposleni prihajamo le zdravi. Zamujen dan ali dva, ker bomo ostali doma in ravnali odgovorno, ne bo povzročil takšne škode, kot ponoven pouk na daljavo. Otroci so k reševanju epidemije že prispevali dovolj. Zdaj je čas na nas odraslih. Vsak pri sebi naj razmisli, kako in na kakšen način lahko prispeva k temu in to tudi stori. S sodelovanjem vseh nas je uspeh zagotovljen.

Na šoli bomo poskrbeli tudi za vse organizacijske prilagoditve, s katerimi bomo pripomogli k preprečevanju širjenja virusa. Učencev po nepotrebnem ne bomo mešali v skupine, skrbeli bomo za dobro prezračevanje, delavci šole bomo nosili maske in spoštovali druge ukrepe. Predvsem pa se bomo trudili, da bomo delovali v dobrobit naših učencev in ostali človeški. Zaposleni v šoli si želimo, da so tudi drugi takšni do nas.

Podrobnejše informacije o samem začetku šolskega leta za posamezne razrede si lahko preberete tukaj.

Neizmerno se že veselimo ponovnega snidenja z učenci in srčno si želimo, da skupaj ostanemo do konca. Skupaj zmoremo.

Naj bo novo šolsko leto ustvarjalno, delovno in uspešno za vse.

S spoštovanjem,

                                                                                                    Nataša Grošelj, prof.

                                                                                                                       ravnateljica


LIKOVNE DELAVNICE

Drage učenke in učenci!

Od 20. 8. do 31. 8. 2021 bodo na šoli potekale LIKOVNE DELAVNICE.

Vsi, ki radi ustvarjate in bi si radi popestrili počitniške dni, se lahko prijavite na vse delavnice ali pa si izberete le eno ali dve najljubši.

Vsak dan bomo začeli ob 8.00. Ustvarjali bomo do 13.30. Seveda bo med delom nekaj časa tudi za malico.

Izbirate lahko med naslednjimi delavnicami:

1. SLIKANJE NA STEKLO

Najprej boste svoj motiv upodobili na ravni površini, nato pa boste lahko poslikali še svoj kozarec.

2. PLASTIČNO OBLIKOVANJE IZ RAZLIČNIH KIPARSKIH MATERIALOV (mavec, glina …)

Seznanili se boste z izdelavo hišice iz gline, ki jo boste natančno razvaljali.

Zamislili si boste svoj izdelek iz mavca. Sami ga boste pripravili, nato pa z dleti ter ostalimi pripomočki uresničili svojo zamisel .

3. SLIKANJE NA PLATNO

V okolici šole boste poiskali svoj motiv, ga skicirali, nato pa svojo idejo naslikali na platno, ki si ga boste sami pripravili.

Prijavite se lahko do 17. 8. 2021 peko eAsistenta ali preko klepeta v Teamsih.

Število učencev v posamezni delavnici bo omejeno na 20 učencev.

Če bo za določeno delavnico interes večji, se bo program dela nekolio spremenil.

Napišite:

– svoje ime, priimek, razred (ki ste ga obiskovali v šolskem letu 2020/2021),

– katero delavnico ste izbrali,

– če želite imeti šolsko malico.

Natančen urnik delavnic bo v eAsistantu in Teamsih objavljen 17. 8. 2021.

Lep počitniški pozdrav

Jadranka Kačič

LEA KOBAN v FINALU projekta Otroci pojejo Slovenske pesmi in se veselijo

Naša učenka Lea KOBAN iz 7. a se je uvrstila v FINALE projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo!

V preteklih mesecih so se zvrstili predizbori projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, ki jo tudi letos vodi družba Radio-Tednik Ptuj. V Strokovni komisiji so ob organizacijskem odboru, ki ni imel pravice glasovanja, sodelovali: Tim Ribič, Maja Oderlap in Klavdija Winder Pantner. Izbrani so letošnji finalisti.

V mlajši kategoriji so: Lana Friščič Krampelj – OŠ Juršinci, Kaja Kokol Zebec – OŠ Markovci, Hana Kmetec – OŠ Olge Meglič, Vita Stanovnik – OŠ Breg, Elena Zebec – OŠ Zavrč, Neža Cimerman – OŠ Ormož, Lenart Cizej – OŠ Ljubečna, Julija Kolenc – OŠ Šmartno ob Paki, Taja Maver – OŠ Fram, Zala Novak – OŠ Središče ob Dravi, Ela Rihtar – OŠ Destrnik, Nika Oman – OŠ Lava, Eva Stopar – OŠ Rimske Toplice.

V starejši kategoriji pa: Pia Krajnc – OŠ Videm, Lara Tušak – OŠ Gorišnica, Neža Meglič – OŠ Markovci, Diana Dovečar – OŠ Velika Nedelja, Stela Hebar – OŠ Sveti Tomaž, Sara Brumen – OŠ Pesnica, David Držek – OŠ Hudinja, Špela Kušar – OŠ Vitanje, Lea Koban – OŠ Toneta Okrogarja Zagorje ob Savi, Vida Veršič – OŠ Dornava, Manca Karo – OŠ Fram, Nataša Lunaček – OŠ Lucija, Lana Verbovšek – OŠ Rimske toplice, Sara Šegula – OŠ Tabor.

Finale se bo odvil 4. septembra 2021, v Sakušaku pred Puhovim muzejem v občini Juršinci.

Lei iskrene čestitke in ubran glas tudi v finalu!

Od polfinala do finala v projektu Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo

V polfinale projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo sta se uvrstili tudi naši učenki Zala Novak (4. c) in Lea Koban (7. a).

Njun nastop si lahko ogledate na https://youtu.be/c9d356Kk0n4
Da dekletoma pomagate priti v finale projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, lahko glasujete zanju tako, da pošljete SMS na številko 4246.
Če glasujete za Zalo, naj sms vsebuje besedilo POJEM3, če pa za Leo, pa POJEM18.
Cena povratnega Sms-a je 0,99 €.
GLASUJETE LAHKO DO 2. AVGUSTA DO POLNOČI.
Dekletoma želimo veliko uspeha in sreče pri izboru!

KULTURNI DAN – ANA FRANK

Celovit kulturni dan, vezan na Ano Frank v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine in go. Natašo Robežnik, s poudarkom na nemških taboriščih, je potekal na matični šoli, in sicer 10. 6. 2021.

Učenci od 6. do 9. razreda so imeli v veznem hodniku voden 20-minutni ogled razstave – po razstavi jih je strokovno popeljal učitelj zgodovine Dejan Kramžar.

V razredu so si ogledali 20-minutni film o Ani Frank (pripravili so ga posebej v ta namen), na osnovi le-tega je učitelj zgodovine oblikoval kviz, ki so ga učenci rešili med malico. Zmagal je 8. b-razred, ki je prejel sladko nagrado.

Medtem je vseskozi potekalo delo v matičnih učilnicah – posamezni učitelji so izbrali temo, glede na njihovo močno področje, pri čemer je bil nabor tem bogat in ponujen po posameznih predmetnih področjih oz. predmetih. Glavni namen je bilo medpredmetno povezovanje.

Organizatorji kulturnega dne: Dejan Kramžar, Katarina Eranovič, Erika Jenko


Zdrava šola

Koledar dogodkov

september 2021
PTSČPSN
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30    
« Avg   Okt »

Anketa

Nova spletna stran
Ali vam je nova spletna stran všeč?

V zagorski dolini

Talking Tom in bralna značka

OŠ Toneta Okrogarja - kulturna šola  eTwinning  SKK-logo  haiku_poezija  mepi_logo_new2
simbioza-text
eduroam
Ana's blog
Imana's blog

Naključna voščilnica

Deli ...Email this to someoneTweet about this on TwitterPrint this pageShare on FacebookShare on Google+
(Skupno 69.703 obiskov, današnjih obiskov 23)
Dostopnost