Slovenci smo lahko ponosni, ker imamo čisto svoj praznik zaljubljencev – GREGORJEVO. Praznujemo ga 12. marca. V tem času je sonce že toplejše, prebudile so se prve spomladanske cvetlice. Čebelice že brenčijo okoli cvetov in nabirajo nektar. Tudi ptički že čutijo pomlad v zraku in veselo žvrgolijo. 

Ljudsko izročilo pravi, da imajo na ta dan gostijo in zato na vsakem grmu visi pogačica. Zaradi njihovega žvrgolenja se je ohranil rek, da se NA GREGORJEVO PTIČKI ŽENIJO.  

Gregorjevo pa velja tudi za dan, »ko spustimo luč v vodo«.  S tem dnem začnejo kmetje na polju z oranjem in ostalimi spomladanskimi opravili. Dan se podaljša in obrtnikom ni več potrebno delati ob luči. Od tod tudi običaj, da “luč zanesejo v vodo”. Papirnate ladjice s prižganimi svečkami so spustili po vodi. Menili so, da naj bi voda odnesla neprijetno delo ob slabi luči.  

Ta navada je bila nekoč precej razširjena, in ker želimo, da ne bi potonila v pozabo, smo jo obudili tudi na podružnični šoli v Kisovcu. Izvedli smo naravoslovno-tehniški dan. Učenci so ob spoznavanju običaja izdelovali  posebne ladjice iz odpadne embalaže. Odnesli smo jih do bližnjega potoka Graščica ter jih s prižganimi svečkami spustili v potoček. Seveda smo vse tudi prestregli in pobrali iz vode, kajti prizadevamo si za ohranjanje čiste narave.  

Ta dan nam bo vsem ostal v lepem spominu, ker je bil zabaven in poučen, zato ga prihodnje leto zagotovo spet ponovimo. 

Zapisala: Nataša Jazbec 

(Skupno 196 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost