V petek, 22., in soboto, 23. aprila 2022, se je v okviru razširjenega programa v CŠOD-ju na bližnjih Prvinah odvil prvi vikend japonske kulture in literature.

Osmošolci in devetošolci so se najprej preizkusili v borilnih veščinah. Pod mentorstvom Tine Baloh, Tjaše Kovačič in Primoža Bračiča iz kluba Pon Do Kwan Zagorje, ki se ponašajo z vrhunskimi rezultati na svetovnem nivoju, so učenci izvedeli nekaj o zgodovini tega športa, nato pa so še sami zavihali rokave in vneto raztegovali svoje mišice.

Soboto so začeli »bojno« razpoloženi. Pod vtisom petkovega filma Poslednji samuraj so naši najstniki tudi sami poprijeli za lok in napeli tetive ter po uspešnem treningu izvedli še pravcati lokostrelski turnir. To izkušnjo jim je prijazno in z veliko dobre volje omogočil gospod Bojan Motoh iz Lokostrelskega kluba Valvazor iz Zagorja.

Nato so učenci zavihteli peresa ter strnili svoje misli v stalno japonsko pesniško obliko, poimenovano haiku.

Sobotno popoldne so nam na koncu popestrili člani Društva Animov, ki so posebej za ta dogodek pripotovali iz Izole ter prikazali japonsko (pop) kulturo. Učenci so med drugim imeli priložnost ogleda stripov in mang, igrali so tudi japonski šah »shogu«.

Pred slovesom smo se pri večerji pozabavali še z japonskimi palčkami in z njimi spretno navijali rezance, nato pa smo se polni lepih vtisov spustili nazaj v Zagorsko dolino.

Erika Jenko in Katarina Eranovič


(Skupno 202 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost