V petek, 22. 04. 2022, smo učenci in učitelji OŠ Toneta Okrogarja Zagorje ob Savi investirali v naš planet. Na šoli je potekal EKO DAN, z okoljskimi vsebinami.

  • Učenci 4. razreda so si ogledali centralno čistilno napravo v Zagorju.
  • Učencem 5. razreda je gospa Cvetka Drnovšek iz društva za zdravilne rastline Zasavje predstavila zdravilne rastline, ki jih lahko občudujemo v vrtu tete Johance. Niso  jih samo občudovali, ampak tudi okušali v namazu in divji solati, ki so ju pripravili.
  • Učenci 7. razreda so s pomočjo gostov iz Biotehniške fakultete, oddelek za lesarstvo Eli Keržič,  dr. Jureta Žigona Nine Škrk in Denisa Plavčaka, spoznavali medonosna drevesa, ki smo jih zasadili v okolici šole s pomočjo Občine Zagorje ob Savi in Čebelarskega društva Zagorje,  spoznavali zgradbo lesa, gradili mostove in merili njihovo nosilnost ter spoznali še veliko zanimivosti o lesu.
  • Učence 8. razreda je obiskala ga. Katja Sreš – Ekologi brez meja Izvedeli smo, zakaj z oblačili onesnažujemo okolje ter na katerih področjih in kako se to odraža tudi v naših življenjih. 23. aprila je dan rabljenih oblačil, zato smo tudi mi skušali nekaj izboljšati na tem področju. Učenci so menjali svoja rabljena oblačila (oblačila iz druge roke) med seboj in skušali narediti red v svoji omari. Druga gostja je bila gospa Evelina Frelih iz Varstveno delovnega centra Zagorje, ki je predstavila kaj delajo njihove pridne roke. Zbirajo odpadni jeans in ga reciklirajo. Skupaj s svojimi uporabniki sestavljajo nove vzorce iz katerih nastajajo novi izdelki (copati, drobižnice…). Učencem, ki so v februarski zbiralni akciji zbrali največ jeansa smo podelili praktične nagrade VDC-ja.
  • Učence 9. razreda so s svojim obiskom razveselili predstavniki Kmetijsko gozdarske zadruge Sloga. Najprej jih je nagovoril gospod direktor Janez Perdih. Nato pa sta nam o sajenju, samooskrbi, spoštovanju hrane in kako lahko mi prispevamo k temu da bi bilo zavržkom hrane čim manj povedali gospe Ana Šifrer in Marija Mehle. Učenci so se razdelili v skupine in se lotili dela. 1 skupina je spoznavala skrivnosti sajenja. Sajenje medonosnih drevesa, ki jih je donirala KGZ Sloga smo zaradi slabega vremena morali prestaviti. Ker smo 24. 4. obeležili tudi Dan brez zavržene hrane, smo reciklirali tudi na tem področju. In sicer, s pomočjo KGZ Sloge in gospe Ivanke Rožej (sadjarska kmetija) so pekli slastne kruhove palačinke s sadjem in makom (porabili bomo kruh in sadje, ki ostaja) ter sadno pecivo. Spoznali so tudi kako sadje lahko izkoristimo v celoti, brez ostankov (sušenje, kuhanje čaja..). Obiskal nas je tudi naš stalni sodelavec gospod Ivan Sopotnik, čebelar, član zagorskega čebelarskega društva, ki nas oskrbuje z medom in pomaga da slogan »Učenec skrbi, da travnik medi« drži. Učencem je povedal in predstavil vse in še več o čebelarstvu in medonosnih rastlinah ter drevesih, ki smo jih zasadili. Na koncu smo se posladkali z »recikliranimi« jedmi in izdelki KGZ Sloga.
  • Izvedli smo tudi  zbiralne akcije starega papirja, tekstila in zamaškov. Pri zbiranju smo bili zelo uspešni.

Ogledate si lahko tudi film o dogajanju na Eko dnevu: Eko dan na OŠ Toneta Okrogarja

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, ki so na kakršenkoli način prispevali k izboljšanju razmer v naravi. Vsaka prijazna sprememba našega vedenja v korist narave šteje.

Ekokoordinatorice Jadranka, Irena in Katja


Deli ...Email this to someoneTweet about this on TwitterPrint this pageShare on FacebookShare on Google+
(Skupno 126 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost