Vojna je, ko se organizirane skupine ljudi odločijo spopasti med sabo z orožjem za dosego interesov, ki so  razumljeni kot širši interesi skupnosti.  

Živimo v času, ko po svetu poteka največ oboroženih spopadov po letu 1945. V letu 2020 je v državah, ki so jih prizadeli konflikti in vojne, živelo približno dve milijardi ljudi. Vojne uničujejo skupnosti, posledice pa občutijo še številne prihodnje generacije.  

Letošnje šolsko leto smo v sklopu projekta Evropa v šoli – vzgoja za mir, poleg predmetov geografije in zgodovine vključili še likovno vzgojo.  

Temeljni cilji natečaja so:  

  • prispevati k ustvarjalnemu soočenju z družbenimi problemi ( doma, v Evropi in po svetu),  
  • krepiti medsebojno razumevanje, strpnost in solidarnost, 
  • spodbujati  kritičen odnos do dogajanj v skupnostih.  

Natečaj omogoča učencem tudi doživljanje in izražanje na različnih področjih umetnostnih zvrsti – na literarnem, likovnem, fotografskem in video področju, mladi pa lahko ustvarijo tudi svojo spletno stran.  

Natečaj Evropa v šoli poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Temo natečaja  vsako leto izbere Nacionalni odbor natečaja Evropa v šoli pri ZPMS, ki vsebinsko naravnanost in slogan navadno prilagodi temi evropskega leta ali ciljem trajnostnega razvoja. 

Učiteljice: Tanja Vozelj, Jadranka Kačič in Maja Ocepek

________________________________________

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost