Ste vedeli, da je skoraj 20 % mladih nekoliko odvisnih od mobilnih telefonov in družbenih omrežij in da ta trend iz dneva v dan narašča? Ste vedeli, da mnogim najstnikom zaradi uporabe telefona, aplikacij in družbenih omrežij močno primanjkuje spanca? Ste vedeli, da je več kot polovica osnovnošolskih najstnic (56 odstotkov) in več kot tretjina osnovnošolskih najstnikov neprespanih? To so rezultati lanske raziskave med slovenskimi učenci, ki je bila izvedena v sklopu projekta Safe.si. Rezultati so zaskrbljujoči. Vsak tretji osnovnošolec je v zadnjem triletju neprespan. Je morda tudi vaš otrok med njimi?

 Naprave z zasloni so danes pomemben del življenja najstnikov, pa tudi že nekaterih mlajših otrok. Digitalna tehnologija jim omogoča komunikacijo in virtualno druženje z vrstniki oz. pobeg pred realnostjo, zato se uporabniki težko ločijo od mobilnih telefonov. Problem odvisnosti od mobilnih telefonov in novih tehnologij pri otrocih pa je lahko večji od same odvisnosti od drog ali alkohola, zato je ODKLOP NUJNO POTREBEN!

 »Odločitev, da odložiš svojo napravo, ni lahka. Kajti na internetu smo kot v slaščičarni. Povsod vidimo takšne in drugačne virtualne sladkarije, ki nam obljubljajo takojšnji užitek (vir: Kako nam bližina pametnih naprav odteguje spanec | Časoris (casoris.si))

Želim si oditi v svet brez mobilnih telefonov« | Kajuh Press

Tu nastopite VI. Ko opazimo pretirano navezanost na telefon, internet ali videoigre, je treba ukrepati TAKOJ. Med škodljive posledice zasičenosti z zasloni ne spada le neprespanost, temveč tudi utrujenost, razdražljivost, slabše pomnjenje in koncentracija, pomanjkanje motivacije, slabši medosebni odnosi, pomanjkanje gibanja in posledično prekomerna teža, povečan stres, pomanjkanje kreativnost itd.

Ob epidemiji so se otroci gibali manj, kot so se pred epidemijo, poslabšale so se tudi prehranske navade. Raziskave, ki so jih izvedli na slovenskih tleh, kažejo na največji upad gibalne učinkovitosti otrok in največji porast deleža otrok z debelostjo v zgodovini spremljanja. Potrebno je uvesti postopke in odločitve, ki bodo negativne učinke ukrepov omilile in ustavile trend upadanja telesne zmogljivosti. Ena od takšnih odločitev je uvedba dnevov brez zaslonov, tako v šolsko, kot tudi družinsko okolje in zamenjava sedenja pred zasloni s športnimi aktivnostmi.

 

V ta namen bomo jutri, 4. 4. izvedli DAN BREZ ZASLONOV za vse učence in učitelje. Pouk bomo organizirali brez uporabe digitalne tehnologije, učenci pa bodo na ta dan pustili svoje mobilne telefone doma.

Vljudno vas naprošamo, da se s svojimi otroki pogovorite o škodljivih posledicah, ki jih zasloni prinašajo. Podajte jim svoj kritičen pogled na te storitve in jih opozorite na tveganja, ki jih sami ne prepoznajo. Spodbudite jih, da se na ta dan ODKLOPIJO od zaslonov in naj na akcijo gledajo s pozitivne plati – kot korist in skrb za svoje zdravje. Pri tem vas vabimo, da akcijo vpeljete tudi v svoje družinsko okolje. Bodite jim dober vzor. Zamenjajte sedenje pred zasloni s športnimi aktivnostmi zunaj, dajte zaslone na pavzo || . Naj bo to izziv za celo družino, saj boste le s takšnim dejanjem poslali močno sporočilo svojemu otroku in stali za besedami, katere želite, da jih vaš otrok sliši in ozavesti.

 

Ker gre za novodobni problem, ki hitro napreduje, vam v priponki pošiljamo priročnik za starše v elektronski izdaji, ki ga je izdal Center za varnejši internet Safe.si. Gre za osnovni vodnik po sodobnih tehnologijah in tveganjih, ki jih le – te prinašajo ter se otroci z njimi najpogosteje srečujejo. Prinaša ključne informacije, ki pa jih lahko nadgradite tudi z obiskom spletnega mesta Safe.si (www.safe.si). V kolikor bi želeli, lahko priročnik dobite tudi v tiskani obliki. Naročite ga lahko preko eAsistenta pri svoji razredničarki ali pa na roditeljskem sestanku.

 safe_prirocnik_za_starse_2022_e-izdaja.si_.pdf

V upanju, da se boste aktivno vključili v našo akcijo vas lepo pozdravljamo

koordinatorice Zdrave šole

 

 

 

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost