Z učenci, ki obiskujejo neobvezni izbirni predmet umetnost smo se v sredo, 17. 5. 2023 z vlakom odpravili v Ljubljano. S tem smo uresničili zadani cilj in tudi zadnjo dejavnost (tako, kot vse) izvedli izven šolskih prostorov.

Z vzpenjačo smo se povzeli na Ljubljanski grad, kjer nas je pričakal vodnik. Po pripovedi ene izmed legend je namreč znamenitega viteza Erazma Predjamskega usoda pripeljala tudi na omenjeni grad. V plemiško ječo ga je dal zapreti sam cesar, saj naj bi Erazem v napadu besa ubil poveljnika cesarske vojske. A pustolovski duh vitezu ni dal miru in začel je kovati načrt o pobegu. To pa le ni bilo tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled. Za uspešen pobeg je namreč treba dodobra preučiti ves grad. Učenci so se v družbi grajskega vodnika odpravili na pustolovsko popotovanje po gradu, ki jih je naposled pripeljalo do skrivnega izhoda; pri tem pa so temeljito spoznali grad, njegovo preteklost, obrambne funkcije ter arhitekturne posebnosti. Ker pa je bil Erazem predvsem vitez, so učenci spoznali tudi kdo sploh je lahko postal vitez ter kakšni so bili viteška šola, viteški kodeks in viteška bojna oprava.

Po ogledu smo se z vzpenjačo odpravili v mesto, kjer smo se okrepčali pred odhodom domov. Ko smo stopili z vlaka,… pa je po dolgem času končno prenehalo deževati.

Katarina Skrinjar

 

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost