“ RAZGLEDNICE IZ PRESTOLNIC – TEHERAN”

Ob mednarodnem dnevu Organizacije združenih narodov (OZN), ki ga obeležujemo 24. 10. se spomnimo na temeljne cilje organizacije. Države, ki so vključene v to organizacijo, se zavzemajo za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti, razvijajo prijateljske odnose med narodi ter spodbujajo k boljšemu življenjskemu standardu in upoštevanju človekovih pravic.

ALI VEŠ?

Uradni jeziki OZN so angleški, francoski, španski, ruski, kitajski in arabski jezik. Simbol OZN je zemljevid sveta, ki simbolizira vse ljudi na svetu obdan pa je z oljčno vejico, ki je simbol miru. Slovenija je postala članica 1992.

Naša država sklepa prijateljstva in krepi mednarodno varnost s številnimi državami. Slovenija ima veleposlaništva v različnih državah sveta. Ena izmed njih je tudi Iran. Veleposlanica Slovenije v Iranu in diplomati so v duhu kolegialnih in prijateljskih vezi na šolo poslali razglednico prijateljstva.

Iran (nekdanja Perzija) predstavlja zapuščino ene najstarejših civilizacij, ki je širokopotezno zasnovala prvi veliki svetovni imperij (Persepolisom).

Uradno se država imenuje Ismanistična Republika Iran, leži na območju Bljižnjega Vzhoda. Teheran je glavno mesto države, hkrati je tudi največje in najgosteje poseljeno. Uradni jezik je Perzijski jezik (Farsi).

Sosednje države so: Republika Armenija, Azerbajdžan, Turkmenistan, Turčija, Irak, Afganistan in Pakistan. Državo na jugu obliva Indijski ocean, natančneje leži ob Perzijskem zalivu. V Perzijskem zalivu so številna gospodarsko pomembna pristanišča. 

Površje države je razgibano. Najvišja gorska veriga se imenuje  Alborz (v smeri juga proti vzhodu), ter Zagros (na SZ in sega proti jugu). V vzhodnem delu Irana se razprostira puščava. Karun je najdaljša reka.

Dostopnost