Učbeniški sklad 2024/25

 

Učbeniški sklad predstavlja zakonsko obveznost vsake osnovne šole. Osnovni cilj projekta je zagotoviti sklade učbenikov na vseh slovenskih osnovnih šolah, ki omogočajo vsem osnovnošolcem uporabo izposojenih učbenikov. Od leta 2008/09 je Ministrstvo za šolstvo zagotovilo brezplačno izposojo učbenikov iz učbeniških skladov za vse učenke in učence. V učbeniški sklad so vključeni le učbeniki, ki jih je potrdilo Ministrstvo za šolstvo in so vsako leto posebej objavljeni v Katalogu učbenikov za OŠ.

Za vse učence Osnovne šole Toneta Okrogarja od 1. do 9. razreda velja, da avtomatsko postanejo uporabniki učbeniškega sklada. V kolikor si kdo ne želi izposoditi učbenikov iz učbeniškega sklada, morajo starši podpisati IZJAVO, da si otrok ne bo izposodil učbenikov iz US za leto 2024/25. Izjavo starši oddajo ali pošljejo razredniku.

Tudi v šolskem letu 2024/25 Ministrstvo za šolstvo financira vsa učna gradiva (delovne zvezke) za celotno 1. triado, torej za 1., 2. in 3. razred. Učna gradiva in učbenike za 1. triado bodo učenci prejeli v začetku septembra 2024.

Ostali učenci pa bodo učbenike za novo šolsko leto 2024/25 prejeli predvidoma zadnje dni pouka v juniju, oziroma istočasno, ko bodo vračali letošnje.

V primeru, da je učbenik izgubljen, poškodovan ali uničen, je potrebno zanj plačati odškodnino.

Višina odškodnine se določi na podlagi nabavne cene in starosti učbenika, ki je bil izposojen. Določi jo ravnatelj šole na predlog upravljalca sklada. O poškodovanem ali izgubljenem  učbeniku morate obvestiti skrbnico učbeniškega sklada do konca maja tekočega šolskega leta (le tako lahko pravočasno naročimo število učbenikov, ki jih učenci prejmejo v mesecu juniju za naslednje šolsko leto).

Za naročilo DZ (od 4. do 9. razreda) ter ostalih šolskih potrebščin (od 1. do 9. razreda) poskrbite starši sami.

Vsi seznami učbenikov, delovnih zvezkov in ostalih šolskih potrebščin so objavljeni na spletni strani šole.

POMEMBNO: V učbenike izposojene iz US učenci ne smejo pisati ali kakorkoli označevati.
Nove učbenike bodo učenci ovili v prozorno folijo ali ovitek, da se bo videla nalepka na zadnji strani učbenika. Že ovite učbenike ni potrebno ponovno ovijati. Vsi učbeniki morajo biti oviti, da se čim manj poškodujejo. NA PLATNICE NE LEPITE NALEPK Z IMENI (ime, priimek, razred in šolsko leto boste napisali prvi šolski dan, ko bodo objavljeni seznami razredov za novo šolsko leto 2024/25)!

Od učencev pričakujemo, da ob koncu leta pravočasno vrnejo očiščene in urejene učbenike, ter tako pripomorejo k uporabi učbenikov še za naslednje generacije.

ČASOVNI PLAN AKTIVNOSTI

  • V ZAČETKU JUNIJA – na spletni strani šole objavljen seznam učbenikov, DZ ter ostalih šolskih gradiv;
  • 15. 6. 2024 – zadnji dan za oddajo IZJAV, če za svojega otroka ne želijo, da si izposodi učbenike iz učbeniškega sklada;
  • 12. 6. 2024 – vračilo učbenikov v učbeniški sklad / DEVETOŠOLCI;
  • 15. 6. 2024 – 22. 6. 2024 – VRAČILO UČBENIKOV v učbeniški sklad / učenci od 2. do 8. razreda (po navodilu razrednikov);
  • Istočasno bo potekala IZPOSOJA UČBENIKOV ZA ŠOL. LETO 2024/25 iz učbeniškega sklada / učenci od 5. do 8. razreda;
  • 15. 6. 2024 – 22. 6. 2024 – rok za poravnavo obveznosti iz učbeniškega sklada / plačilo odškodnine izgubljenih oz. poškodovanih učbenikov.

 

Skrbnica učbeniškega sklada: Polona Vidmar.

 

Priloge:

 

Povezava do spletnih naročilnic:

(Skupno 3.033 obiskov, današnjih obiskov 3)
Dostopnost