Koliko vode porabimo občani Zagorja? Koliko od tega v našem gospodinjstvu? Če je voda človekova pravica, zakaj jo potem plačujemo in zakaj je nekaterim otežkočen dostop do čiste pitne vode?

Takšna in podobna vprašanja smo si postavljali na GEO-ZGO dopoldnevu v soboto, 12. 2. 2022, kjer smo raziskovali dejstva o vodi: 
– Kaj je virtualna voda, kako svetovna trgovina narekuje porabo vode, kaj lahko mi spremenimo, da zmanjšamo porabo vode, pogledali smo, kaj o vodi piše v ustavi RS in zakaj smo imeli referendum o vodi.
– S pomočjo podatkov KP Zagorje in Statističnega urada RS smo analizirali porabo vode v naših domačih gospodinjstvih in ugotovili, da smo povečini pod občinskim povprečjem. Sklenili pa smo, da bomo z vodo še nadalje ravnali varčno.
– Preko pričevanja ga. Božič, smo obudili spomin na dogajanje v času plazenja na območju Ruardija, saj bomo v naslednjih dneh obeležili 35. let od tega dogodka. Hkrati pa smo spoznali moč vode in njeno delovanje na površje.

Kaj vse je nastalo? Ne le grafi, analize, mnenja, tematski zemljevidi, temveč tudi soba pobega, haiku, kviz ter kratka videoigrica. Vse skupaj bo kmalu objavljeno na posebni spletni strani.
Za pokušino pa haiku O solzah učenke Maše Pikel, 7. B.

»Solze so voda,
zato jokaj kar takoj.
Izvir, le zapoj!«

Mentorici: Maja Ocepek in Tanja Vozelj


(Skupno 135 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost