Dediščina v rokah mladih – mladi posvojijo spomenik

Unesco šole in vrtci so se že leta 2002 intenzivno ukvarjati z dediščino svojega kraja in se s posvojitvami posameznih kulturnih ali/in naravnih, tehničnih in nesnovnih »spomenikov« zavezali skrbeti zanje.  Omenjene aktivnosti so na nacionalni ravni UNESCO organizacije obudili že lani, z dejavnostmi smo nadaljevali letos, pričakujemo pa tudi nadaljevanje projekta.  

 

V sklopu vseh dejavnosti smo si najprej izbrali » spomenik «. Spomenik prve marksistične šole in pajesen stojita v bližini šole, pod Cesto Borisa Kidriča.  Spomenik obeležuje prvo marksistično politično šolo v okolici, ustanovljeno leta 1919, nahajala se je v rudarski jedilnici. Spomeniku daje senco drevo pajesen.

Učenci so s pomočjo fotografij »Toplic« oblikovali sestavljanke, pesmi ter izrisali učno pot, ki vključuje zgradbe, ki so nekoč stale v okolici šole s tistimi, ki stojijo danes. Učenci so pri analizi preučevali fotografije pridobljene: zasebni arhiv g. Edvarda Tekavčiča in fototeka Zasavskega muzeja Trbovlje.

Aktivnosti so bile medpredmetno povezane. Učenci so pri dodatnem pouku literarno ustvarjali pri slovenščini in angleščini. O pomenu spomenika so razmišljali tudi učenci 1. razredov.

 

Spomenik  predstavlja preteklost našega mesta. Mesto pa se je od zaprtja rudnika usmerilo v prihodnost. Drevo je simbol prihodnosti, ki zre v prihodnost v novejšo podobo mesta. Z aktivnostmi smo želeli prikazati spremembe v okolici šole v zadnjih stotih letih. Učenci so razmišljali o vplivu človeka na pokrajino, primerjali območje nekoč in danes in o pomenu zgodovine na našo lokalno skupnost. Hkrati pa smo želeli učence ozavestiti, da je bila izobrazba pomembna v preteklosti in bo prav tako imela velik pečat tudi v prihodnje. Učenje ni omejeno na čas in prostor, učenje poteka vsak trenutek, le opazovati moramo okolico in jo podoživeti.  

 

Vabljeni k ogledu izdelkov: DEDIŠČINA V ROKAH MLADIH – dokaz znanja 

Več o nadaljevanju projekta naslednje šolsko leto.

 

zapisala UNESCO koordinatorica: Maja Ocepek

 

UNESCO projekt »Mestne razglednice«

UNESCO PROJEKT »MESTNE RAZGLEDNICE«

Teme: Kulturna dediščina, Trajnostni življenjski slog
Nosilec projekta: Vrtec Mornarček Piran

Naša UNESCO šola se je v letošnjem letu pridružila zanimivemu projektu »Mestne razglednice« pod okriljem Vrtca Mornarček Piran.
Namen projekta je bil motivirati učence, da s svojimi predlogi prispevajo k izboljšanju kakovosti svojega mesta v katerem bodo živeli kot odrasli. Preko tega so začutili pripadnost svojemu mestu ter začutili utrip mestnega življenja.

(več …)

Vodni agenti

V sredo, 24. 5. 2023, je na naši šoli potekalo srečanje učiteljev ob projektu “Vodni agenti širše regije Zasavja od Litije do Radeč”. Na njem so nastopili tudi učenci RaP PLES matične šole z dvema plesnima točkama, zapela pa je učenka Lea Koban (spremljava Jure Jahn).

_______________________________________________________

 

   

Nagrada na natečaju Lepa beseda lepo mesto najde

V petek, 19. 5. 2023, smo se udeležili svečanega dogodka ob otvoritvi razstave Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo, ki se je odvijal v hiši Evropske Unije.

V tem projektu je v tem šolskem letu sodelovalo 212 vrtcev in šol iz celotne Slovenije.

Naše učenke, Hana Crnković, Lea Vozel, Tinkara Jerman in Neja Hribar, so prejele 3. nagrado v kategoriji Likovni izdelki od 7. do 9. razreda.

Iskrene čestitke vsem nagrajenkam in njihovi mentorici, učiteljici Maji Ocepek.

Parada učenja 2023

Učenci danes sodelujejo na prireditvi Parada učenja, kjer predstavljajo letošnjo novost na šoli – ure slovenščine za “učence tujce”. Učenci predstavljajo svoje spretnosti in spoznavajo spretnosti drugih. Vse v povezavi z Evropskim letom spretnosti.

Mentorica: Tina Bratun

V gledališču

V petek, 19. 5. 2023, smo na matični šoli imeli obisk. Obiskalo nas je Družinsko gledališče Kolenc in za učence 4.a in 4. b pripravili celovit kulturni dan. Za uvod so si ogledali gledališko igro Pogumni jelen, kjer spoznajo ekologa jelena in junaka Matica, ki spremeni svoj pogled na okolje in začne razvrščati odpadke in skrbeti za okolje. V nadaljevanju so učenci reševali zabavne naloge, likovno ustvarjali. Svoje znanje so preizkusili v kvizu in prejeli priznanja. Za zaključek smo peli pesmi, ki nas spodbujajo k prijateljstvu in sodelovanju. Preživeli smo prijetno dopoldne.

Učenci in učiteljici Milena in Nevenka

_______________________________

Dostopnost