Izgubljene stvari

Zaradi velikega števila izgubljenih stvari, ki čakajo svojega lastnika, bomo uvedli rubriko Izgubljene stvari. (več …)

Informativni dan za bodoče prvošolce

V četrtek, 2. 2. 2023, bodoče prvošolce in starše vabimo na informativni dan na OŠ Toneta Okrogarja. Pričakujemo vas ob 17. uri v naši telovadnici na matični šoli v Zagorju.  Z vami bodo učiteljice 1. triade matične šole in obeh podružnic, ravnateljica, pomočnica ravnateljice in šolska svetovalna delavka. Veselimo se že srečanja z vami.


»Krokusi« – obeležitev dneva spomina na žrtve holokavsta (27. januar)

V šolskem letu 2022/2023 ponovno sodelujemo v projektu Krokus, ki ga v Sloveniji organizira in financira Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Projekt je namenjen temu, da z mladimi na različne načine obeležimo spomin na žrtve holokavsta.  


 
Vsako leto posadimo čebulice rumenega krokusa (žafrana) v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na vse otroke, žrtve nacističnih grozodejstev. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi.  
Letos so učenci posadili krokuse v šolske gredice v oktobru, cveteti pa bi mogli ravno sedaj, konec januarja, ko obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta (27. januar) 

Učenci so pri predmetu Eko krožek ter Sejemo in sadimo uredili gredice in posadili krokuse. Pri predmetu Tehnika in tehnologija so uredili napis na leseni tabli ter ga postavili ob gredice. Pri zgodovini pa so devetošolci preko kratkih filmskih zgodb »Vojna in jaz« spoznali grozote holokavsta ter svoja razmišljanja prelili na papir.  
 
Spodaj si lahko ogledate utrinke dogajanja.

Mentorici: Tanja Vozelj in Jadranka Kačič

Japonski vikend

V petek, 20., in soboto, 21. januarja 2023, se je v okviru razširjenega programa v CŠOD-ju na bližnjih Prvinah odvil že drugi vikend japonske kulture in literature. 

Osmo- in devetošolci so si v petek po spoznavnem večeru ogledali kultni film Karate Kid, v sobotnem jutru pa so se poizkusili v ustvarjanju haikujev, tj. stalni japonski pesniški obliki. Po končani literarni delavnici so uživali v zimskih radostih – sankanju, kepanju ali izdelovanju sneženega moža … Pri kosilu so jedli kot pravi Japonci, kratkemu počitku je sledila še delavnica v umetelnem zgibanju papirja; učenci so namreč izdelali tradicionalno japonsko pahljačo.  

 Z lepim darilom za starše so po večerji zapustili zimsko pravljico na Prvinah. 

Katarina Eranovič, Maja Kušar in Erika Jenko  

__________________________________________________________

E-Mesečnik za mlade iz programa To sem jaz

Odgovarja na naslednja vprašanja:

  • kako lahko izraziš svojo jezo,
  • kaj je dobro vedeti o jezi,
  • o odgovornosti za svojo jezo,
  • zakaj nastane,
  • kako jo obvladaš …

Vse to in še več si lahko preberete v januarski številki e-Mesečnika.

___________________________________________________________

Dostopnost