20. november je svetovni dan otrok. Na ta dan je bila leta 1989 sprejeta Konvencija o otrokovih pravicah. Zaradi nje milijoni otrok po svetu danes živijo boljše življenje, čeprav številni izzivi ostajajo. Pandemija koronavirusa in njene posledice so poglobile stiske milijonov otrok po vsem svetu, posebej na področju duševnega zdravja. Namen svetovnega dneva otrok je dati priložnost otrokom, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan.

Tema letošnjega svetovnega dneva otrok je duševno zdravje, ki je po svetu – tudi v Sloveniji – še vedno tabu. Duševne motnje prizadenejo vsakega 7. otroka. UNICEF Slovenija s kampanjo Kako se počutiš in projektom P-Odporni mladi pred svetovnim dnevom otrok odpira pogovor o čustvih in si prizadeva za destigmatizacijo duševnega zdravja.

Spregovori o čustvih na začetnici tvojega imena in priimka. Najdeš jih v abecedi čustev na LETAKU.

Objavi na svojem profilu selfie s sliko teh dveh čustev (lahko napisana na papirju ali po želji) na družbenih omrežjih in pozovi svoje prijatelje-ice, da se vsi skupaj večkrat pogovarjamo o čustvih in razbijemo stigmo, ki vlada okoli duševnega zdravja. Če smo v stiski, pa poiščimo pomoč. Označi tudi @unicef_slovenija.

P-ODPORNI mladi je del projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022«, ki ga sofinancirajo Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve, izvaja pa Platforma SLOGA. Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev.

Mentorica UNESCO krožka MAJA OCEPEK prof.


(Skupno 344 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost