V okviru 17. svetovnega natečaja otroške haiku poezije pod okriljem JAL fundacije na Japonskem so bili naši učenci povabljeni na potovanje skozi »MESTA« – velika, mogočna, majhna, domača, starodavna, sodobna, hrupna, zelena … ali preprosto otroškega smeha polna. Učenci so pokukali v skrite kotičke znanih in manj znanih mest, iskali zaklade doma in po svetu, potrkali na številna vrata ter skozi okna uzrli mimobežne in brezčasne trenutke.

Na Osnovno šolo Cerkno, ki je koordinacijo slovenskega dela natečaja prevzela v letu 2022, je prispelo več kot 400 haikujev iz preko 45 šol Slovenije, ki so jih ustvarjali učenci od 7. do 15. leta starosti.

Ožji izbor otroške haiku poezije je v mesecu maju odpotoval na Japonsko, vmesecu septembru pa smo dočakali objavo rezultatov na spletni strani JAL fundacije, in sicer izbor nagrajencev 45 držav sveta.

V veliko veselje in ponos nam je, da so bili med nagrajenci tudi naši učenci. Anadin Zahirović, lanskoletni devetošolec, je eden izmed petih najboljših, ki so prejeli nagrado JAL GRAND PRIZE, Ana Celec in Ema Grošelj, ki sta lansko leto prav tako obiskovali 9. razred, ter sedmošolec Domen Kralj pa so se uvrstili med dvajset dobitnikov nagrade JAL PRIZE.

Vsi nagrajeni haikuji z JAL GRAND PRIZE iz različnih držav bodo izdani v posebni spletni antologiji in predstavljeni v programu na vseh mednarodnih letih boeinga 787 letalske družbe JAL. Zgoraj imenovani učenci bodo prejeli tudi priznanja ter darila organizatorja z Japonske, na šoli pa bomo nagrajene izdelke izpostavili na razstavi.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo za dosežene uspehe v svetovnem merilu in na državni ravni.

Za sodelovanje in vložen trud tako na literarnem kot na likovnem področju se zahvaljujemo tudi vsem ostalim učencem, v upanju, da se nam na novem popotovanju lovljenja mimobežnih trenutkov pridružijo v letu 2023/2024.

Več o natečaju si lahko ogledate na povezavi:

https://www.jal-foundation.or.jp/en/haiku/contest2021/slovenia/award/

Učiteljice slovenščine Erika Jenko, Mateja Javeršek in Katarina Eranovič ter

učiteljica likovne umetnosti Jadranka Kačič


(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost