Teden Rdečega križa (8. – 15. maj) v znamenju slogana »Vse, kar delamo, delamo #izsrca«

 

 

Ljubljana, 5. maj 2023 – 8. maja 1828 se je v Ženevi rodil švicarski mirovnik in humanist, dobitnik prve Nobelove nagrade za mir ter seveda ustanovitelj Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, Henry Dunant. Prav njegov rojstni dan je bil leta 1948 razglašen tudi za Mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

 

8. maj je dan, ko nacionalna društva po celem svetu pripravimo številne dogodke, s katerimi naša poslanstva in dejavnosti predstavljamo kar največ posameznikom. V Sloveniji v skladu z Zakonom o Rdečem križu vsako leto od 8. do 15. maja poteka teden Rdečega križa, ko z našimi 56-imi območnimi združenji in skoraj 900 krajevnimi organizacijami Rdečega križa pripravimo številne aktivnosti.

 

In kot je letos v svoji poslanici zapisala predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Vesna Mikuž: »Skoraj 160 let iz dneva v dan, tedna v teden, meseca v mesec in leta v leto dokazujemo, da vse, kar delamo, delamo #izsrca. Vsako srce ima svoj utrip, svoj ritem, svojo smer, po kateri se ravna. Srca vseh nas bijejo za ljudi. Bijejo s srci več tisoč prostovoljcev Rdečega križa in Rdečega polmeseca v Sloveniji in več milijonov po celem svetu. Bijejo s srci vseh tistih, ki potrebujejo našo pomoč.

 

Večen izziv ostaja, kako v nekaj vrsticah strniti vse tisto, kar delamo? Ali hvala, iskreno in #izsrca, zadostuje? Ali zaobjame vso humanost, ki jo nosite v svojih srcih? Vi, vsi vi – člani, prostovoljci, strokovni sodelavci, kolegi drugih humanitarnih organizacij, sosedje, naključni mimoidoči, včasih celo opazovalci, največkrat pa kar akterji, ko je treba pomagati reševati stiske ali pa celo življenja, ste pomembni. Vsak od vas je nepogrešljiv člen v mreži humanosti, solidarnosti in človekoljubja, ki jo pletemo in tkemo, širimo in krepimo.«

 

V letošnjem tednu Rdečega križa želimo obeležiti srčnost vseh nas. Prav s tem razlogom smo naša območna združenja pozvali, da pripravijo nabor aktivnosti, ki se bodo v tem tednu izvajale in ki jih boste lahko obiskali, začutili naš utrip, bit našega dela in pomen naših vrednot, ki jih predstavljamo ter smisel načel, ki jih zagovarjamo.

 

Koledar aktivnosti vam prilagamo v posebni prilogi, razpored pa si boste lahko ogledali tudi na naši spletni strani, spletnih straneh naših območnih združenj ter na vseh naših družbenih kanalih. 

 

Vljudno vabljeni, da nas obiščete in se prepričate, zakaj »vse, kar delamo, delamo #izsrca«.

 

Zapisano po uradni objavi Rdečega križa Slovenije.

 

 

mentorica krožka Rdeči križ in prva pomoč Maja Ocepek

(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost