MOI, MOI SUOMESTO – 7. DAN

7. DAN

Tervetuloa – pozdravljeni.

Z današnjim dnem smo zaključile naš seminar z naslovom “Starting Fresh & Growing Strong” na Finskem. V vseh javljanjih vam pravzaprav še nismo razkrile razloga za našo udeležbo na tem seminarju. Že kar nekaj let na šoli gostimo EVS prostovoljce. Gre za evropsko prostovoljsko službo, katere namen je z neformalnim učenjem izboljšati zaposlitvene kompetence mladih. EVS ponuja mladim bivanje v tujini in delo v gostiteljski organizaciji, ki je v korist gostiteljske organizacije ali lokalne skupnosti. Izvajanje praktičnih nalog pa predstavlja preizkušnje, ob katerih poteka učni proces za prostovoljca.

     

In kaj ima s tem naša šola? Naša šola je pridobila akreditacijo za gostovanje teh prostovoljcev z namenom, da omogočimo našim učencem več neformalnega učenja, medkulturnega sobivanja ter vključenosti v domače in evropsko okolje. In kaj smo počeli na Finskem? Na seminarju smo se srečali potencialni partnerji v prihodnjih projektih iz 6 evropskih držav. In sicer iz Finske, Španije, Slovaške, Estonije, Irske in Slovenije. Skupaj smo se naučili pripravljati dobre projekte, spoznavali različne vloge sodelujočih v projektu. Naučili smo se, kako izboljšati kakovost našega dela in kako pomembno je vase usmerjeno učenje ter kakšna je vloga neformalnega učenja. Tako bomo v prihodnjih letih sodelovali na treh nivojih:

 • z EVS prostovoljci, ki jih bomo gostili,
 • z mladinsko izmenjavo (ta bo delovala dvosmerno, kar pomeni, da bodo naši učenci 8. in 9. razredov lahko odšli na izmenjavo v tujino in da bomo takšno mednarodno izmenjavo organizirali pri nas),
 • mednarodno senčenje učiteljev (kjer gre za to, da učitelj, teden ali dva, opazuje svojega kolega).

 

Kaj takšne aktivnosti prinašajo?

 • osebni razvoj,
 • neformalno učenje,
 • pridobivanje novih kompetenc,
 • medkulturnost,
 • krepijo lokalno okolje in zavedanje evropskega državljanstva,
 • strpnost,
 • odprtost,
 • spoznavanje novih prijateljev,
 • odkrivanje in spoznavanje novih krajev,
 • širjenje socialne mreže,
 • lažjo zaposljivost na trgu delovne sile,
 • mir in razumevanje,
 • boljši svet.

 

Začeli smo neizkušeni, nadaljujemo opolnomočeni.

Na snidenje, Melanija, Nina in Nataša.

MOI, MOI SUOMESTO – 6. DAN

6. DAN

Tervetuloa – pozdravljeni.

Za nami je šest dnevno bivanje na Finskem in do danes smo se še kako dobro spoznale s finskimi navadami. Finci veljajo, kot ste že lahko prebrali, za ne preveč zgovorne in sramežljive. Vsaj po njihovih besedah, le redko uporabijo besedico prosim. Mogoče v njih že vedno ždi duh prednikov, ki so bili Vikingi. Kako to zgleda, si lahko ogledate v našem videu. Objavili smo ga na naši facebook strani. Najdete ga na spodnji povezavi.

https://www.facebook.com/OSTonetaOkrogarja/videos/847464932086747/

(več …)

MOI, MOI SUOMESTA – 5. DAN

5. DAN

Tervetuloa – pozdravljeni.

Za nami je dan potepanja po bližnjih krajih. No, kaj je bližnje za nas in kaj za Fince, o tem bi se dalo razpravljati. Finci pogosto rečejo, da gredo v bližnji kraj, ki je oddaljen od njihovega 150 km. Torej, za njih je bližnje tisto, kar je za nas skoraj polovica razdalje od severovzhoda do jugozahoda Slovenije. Za nami je prevoženih 327 km in tona novih spoznanj.

(več …)

MOI, MOI SUOMESTA – 4. DAN

4. DAN

Moi, moi.

Za nami je četrti dan naše finske “odprave”. Dan je minil delovno, kot tukaj za nas minevajo dnevi. Danes pa nekaj o tipični finski hrani.

Običajni finski zajtrk predstavlja okrogla, po možnosti topla bela štručka, namazana z margarino, z dodatkom salame, sira, malo paradižnika, solatke in kumar. Zraven imajo radi tudi kuhano proseno kašo ali pa kosmiče z mlekom oziroma jogurtom. Seveda ne sme manjkati kava. Zajtrku sledi dopoldanska malica, sadje, piškot in kava. Njihov tipični prigrizek se imenuje karjalanpiirakka. Gre za finsko jed narejeno  iz tanke ržene skorje z nadevom iz riža. Čez  je namazana mešanica masla in kuhanega jajca.

(več …)

MOI, MOI SUOMESTA – 3. DAN

3, DAN – MLADINSKI CENTER MARTTINEN, VIRRAT

V nedeljo ob 19. uri, nas je v Tampere-ju pričakal mini bus in nas odpeljal v Virrat. Na poti nas je spremljala črna, črna noč. Ob cesti ni bilo drugega kot gozd. V naših krajih, zaradi svetlobnega onesnaženja, le redko lahko vidimo takšno temo.

Po uri in pol prijetne vožnje, smo prispeli na Lomasaari Marttinen – počitniški otok sredi jezera, na katerem se nahaja mladinski center. Nastanili so nas v prijetne lesene hiše, v katerih lahko prespi 8 ljudi in ima tudi savno. Center sprejme do 200 gostov in je eden od desetih takih centrov na Finskem. Uvršča se med manjše centre. Imajo telovadnico, plezalno steno, likovno učilnico, številne dejavnosti zunaj, med drugim tudi adrenalinski park. Kot smo že omenjale, so Finci mojstri recikliranja. Tako pozimi stolp adrenalinskega parka spremenijo v ledeno plezalno steno. V finskem učnem načrtu je zapisano, da mora biti kar 25% ur izvedenih na prostem.

(več …)

Dostopnost