Parada učenja 2022

Tudi letos smo sodelovali na Paradi učenja 2022, kjer je letos naša osrednja tema sodelovanje s številnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s samooskrbo, vrtnarjenjem, gozdom, ekološkim kmetovanjem in s predajo dragocenih izkušenj mlajšim generacijam. Z nami so bile tudi kleklarjice, ki na naši šoli že 4. leto ustvarjajo prave umetnije.

Prireditev ob prazniku KS Kisovec – Loke

V petek, 20. 5. 2022,  je v Domu kulture v Kisovcu potekala prireditev, posvečena prazniku KS Kisovec-Loke. Med nastopajočimi se je predstavil tudi naš OPZ podružnice Kisovec. Učenci so s svojimi pesmimi, deklamacijami in plesom lepo popestrili prireditev. Ob spremljavi kitare so zapeli pesem Anike Horvat z naslovom Šolski zvonec, ob klavirju pa ljudsko V dolinci prijetni in pesem Katje Gruber Glasba naj te objame. Za spremljavo sta poskrbela Matej Zupančič in Katarina Skrinjar. Skupina petošolcev je zaplesala še venček ljudskih plesov. Program sva pripravili Karmen Medved in Nataša Jazbec. Za nastop so učenci prejeli veliko pohval. 

Zapisala: Nataša Jazbec


SPREJMI IZZIV, DA ZDRAV BI BOLJ BIL 2021 – 2022

Na SVETOVNI DAN ZDRAVJA, ki je bil 7. 4. 2022 je naša šola, v sklopu mreže Zdravih šol, ponovno izvedla projekt »SPREJMI IZZIV, DA ZDRAV BI BOLJ BIL«, v katerem so sodelovali učenci od 1. do 5. razreda, letos pa se je pridružilo še nekaj razredov predmetne stopnje.

Glavni cilj našega projekta je: »Naredimo nekaj za svoje zdravje, ob tem pa se zabavajmo!«


Tako kot lansko leto, je tudi letos moral vsak oddelek drugemu oddelku določiti nek izviren športni izziv. Izzivi so potovali po razredih, od oddelka do oddelka (1. a je določil izziv 1. b, 1. b je določil izziv 1. c, 1. c pa je določil izziv 1. a – tako smo naredili tudi v 2., 3., 4. in 5. razredih).

A tudi nekaj razredov predmetne stopnje se je letos vključilo v projekt.

 • 7. c si je izziv postavil kar sam in pri opravljanju le -tega je bil zelo uspešen.
 • Učenke 6. b razreda pa so športni izziv povezale še z matematiko. Skupaj so preverile vse meritve v skoku v daljino med učenkami šestih razredov. Vse rezultate so seštele in delile s številom učenk, da so dobile povprečno dolžno skoka v centimetrih.

Rezultati so bili sledeči:

 1. mesto: 6. a (150,5 cm)
 2. mesto: 6. c (150,3 cm)
 3. mesto: 6. b (147,4 cm)

Učenci so bili pri opravljanju izzivov zelo uspešni. Kako zelo, si lahko ogledate v kratkem filmčku, na naslednji povezavi: https://youtu.be/Cwag1AZhFn0

Bravo, Tončki in Tončice!

A ne samo učenci – tudi učiteljice so dobile izziv. Zopet so morale zavihteti kuhalnico in pripraviti oz. skuhati nekaj zdravega in enostavnega, nekaj, kar bi lahko pripravili tudi naši učenci. Nastala je kuharska knjižica, v kateri je Tončkovo zvezdico za najboljši recept, po izboru učencev, dobila učiteljica Tjaša Jahn. Vas zanima, kaj je pripravila? Potem si le odprite priloženo kuharsko knjižico in ugotovite.  Pa dober tek!

Mi verjamemo, da zmoremo. Verjemite tudi vi!

En zdrav pozdrav.

Vodja tima ZDRAVE ŠOLE,

Irena Andrić


EKO dan

V petek, 22. 04. 2022, smo učenci in učitelji OŠ Toneta Okrogarja Zagorje ob Savi investirali v naš planet. Na šoli je potekal EKO DAN, z okoljskimi vsebinami.

 • Učenci 4. razreda so si ogledali centralno čistilno napravo v Zagorju.
 • Učencem 5. razreda je gospa Cvetka Drnovšek iz društva za zdravilne rastline Zasavje predstavila zdravilne rastline, ki jih lahko občudujemo v vrtu tete Johance. Niso  jih samo občudovali, ampak tudi okušali v namazu in divji solati, ki so ju pripravili.
 • Učenci 7. razreda so s pomočjo gostov iz Biotehniške fakultete, oddelek za lesarstvo Eli Keržič,  dr. Jureta Žigona Nine Škrk in Denisa Plavčaka, spoznavali medonosna drevesa, ki smo jih zasadili v okolici šole s pomočjo Občine Zagorje ob Savi in Čebelarskega društva Zagorje,  spoznavali zgradbo lesa, gradili mostove in merili njihovo nosilnost ter spoznali še veliko zanimivosti o lesu.
 • Učence 8. razreda je obiskala ga. Katja Sreš – Ekologi brez meja Izvedeli smo, zakaj z oblačili onesnažujemo okolje ter na katerih področjih in kako se to odraža tudi v naših življenjih. 23. aprila je dan rabljenih oblačil, zato smo tudi mi skušali nekaj izboljšati na tem področju. Učenci so menjali svoja rabljena oblačila (oblačila iz druge roke) med seboj in skušali narediti red v svoji omari. Druga gostja je bila gospa Evelina Frelih iz Varstveno delovnega centra Zagorje, ki je predstavila kaj delajo njihove pridne roke. Zbirajo odpadni jeans in ga reciklirajo. Skupaj s svojimi uporabniki sestavljajo nove vzorce iz katerih nastajajo novi izdelki (copati, drobižnice…). Učencem, ki so v februarski zbiralni akciji zbrali največ jeansa smo podelili praktične nagrade VDC-ja.
 • Učence 9. razreda so s svojim obiskom razveselili predstavniki Kmetijsko gozdarske zadruge Sloga. Najprej jih je nagovoril gospod direktor Janez Perdih. Nato pa sta nam o sajenju, samooskrbi, spoštovanju hrane in kako lahko mi prispevamo k temu da bi bilo zavržkom hrane čim manj povedali gospe Ana Šifrer in Marija Mehle. Učenci so se razdelili v skupine in se lotili dela. 1 skupina je spoznavala skrivnosti sajenja. Sajenje medonosnih drevesa, ki jih je donirala KGZ Sloga smo zaradi slabega vremena morali prestaviti. Ker smo 24. 4. obeležili tudi Dan brez zavržene hrane, smo reciklirali tudi na tem področju. In sicer, s pomočjo KGZ Sloge in gospe Ivanke Rožej (sadjarska kmetija) so pekli slastne kruhove palačinke s sadjem in makom (porabili bomo kruh in sadje, ki ostaja) ter sadno pecivo. Spoznali so tudi kako sadje lahko izkoristimo v celoti, brez ostankov (sušenje, kuhanje čaja..). Obiskal nas je tudi naš stalni sodelavec gospod Ivan Sopotnik, čebelar, član zagorskega čebelarskega društva, ki nas oskrbuje z medom in pomaga da slogan »Učenec skrbi, da travnik medi« drži. Učencem je povedal in predstavil vse in še več o čebelarstvu in medonosnih rastlinah ter drevesih, ki smo jih zasadili. Na koncu smo se posladkali z »recikliranimi« jedmi in izdelki KGZ Sloga.
 • Izvedli smo tudi  zbiralne akcije starega papirja, tekstila in zamaškov. Pri zbiranju smo bili zelo uspešni.

Ogledate si lahko tudi film o dogajanju na Eko dnevu: Eko dan na OŠ Toneta Okrogarja

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, ki so na kakršenkoli način prispevali k izboljšanju razmer v naravi. Vsaka prijazna sprememba našega vedenja v korist narave šteje.

Ekokoordinatorice Jadranka, Irena in Katja


Skupaj smo neustavljivi – teden Rdečega križa

Teden Rdečega križa letos obeležujemo od 8. – 15. 5.  Slogan ob letošnjem tednu je »Skupaj smo neustavljivi«.  

Ob izrednih razmerah, v katerih smo se znašli v zadnjih dveh letih, ob podnebnih spremembah, konfliktih v Ukrajini in številnih drugih neprijetnih razmerah smo priča pospešeni rasti števila ljudi, ki so v stiski, razseljeni ali živijo pod pragom revščine ter potrebujejo našo solidarnost in pomoč. Časi niso lahki, a vendar, vsako težko obdobje prinaša tudi žarke upanja, ki v obliki solidarnosti posijejo in nam vsem skupaj dajo energijo. 

Pogosto so naša dejanja vzor otrokom. Še  bolj pa nas veseli, da so otroci naš vzor. V tednu Rdečega križa je v Kočevju potekalo regijsko preverjanje znanja ekip prve pomoči. Preverjanja so se udeležili tudi učenci naše šole. Njihov ekipni  duh, enotnost in želja po nudenju pomoči drugim v nesreči, je temelj na katerem lahko gradimo solidarnost in humanitarnost, temeljni načeli Rdečega križa.  

Čestitke ekipi za usvojeno 2. mesto.  

Tudi pri UNESCO krožku smo bili v času tedna Rdečega križa aktivni. Povezali smo dva projekta. Tako so nastali modri stoli, z rumenimi zapisi, ki poudarjajo načela Rdečega križa.  

Mentorica ekipe Prve pomoči in krožka Rdečega križa ter UNESCO koordinatorica Maja Ocepek, prof.  


Dostopnost